‘Ik zet mijn verstand niet op nul. Ik ga wandelen, omdat ik het leuk vind’. Reviewed by Momizat on . De Camino naar Santiago de Compostella, ook wel de St. Jacobsroute genoemd, is het oudste lange afstandspad van Europa. Eeuwenlang trokken pelgrims langs deze r De Camino naar Santiago de Compostella, ook wel de St. Jacobsroute genoemd, is het oudste lange afstandspad van Europa. Eeuwenlang trokken pelgrims langs deze r Rating: 0
You Are Here: Home » Krant » ‘Ik zet mijn verstand niet op nul. Ik ga wandelen, omdat ik het leuk vind’.

‘Ik zet mijn verstand niet op nul. Ik ga wandelen, omdat ik het leuk vind’.

‘Ik zet mijn verstand niet op nul. Ik ga wandelen, omdat ik het leuk vind’.

De Camino naar Santiago de Compostella, ook wel de St. Jacobsroute genoemd, is het oudste lange afstandspad van Europa. Eeuwenlang trokken pelgrims langs deze route naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago. Er was echter geen sprake van een vaste route, maar van een netwerk van wegen en paden waarvan de Camino Frances, die start in St. Jean Pied de Port aan de voet van de Pyreneeën, de bekendste is. Vandaag de dag bieden de routes naar Santiago de Compostella de mogelijkheid om op een actieve manier de culturele en historische hoogtepunten van de verschillende parcoursen te leren kennen.
Vanuit Jean Pied de Port startte afgelopen week ook de in het Veluwse Ede wonende, Jeffrey Hagenbeek. Hoewel lange afstandswandelingen Jeffrey niet vreemd zijn, in Nederland loopt hij jaarlijks de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook tiendaagse wandelingen en 1-dags wandelingen van 30 tot 40 kilometer, is het 800 kilometer tellende wandeltraject van Jean Pied de Port naar Santiago de Compostella een enorme uitdaging. Jeffrey denkt over dit traject ongeveer vier weken te doen, hetgeen neerkomt op zo’n 200 kilometer per week. Als voorbereiding op deze 800 kilometer liep Jeffrey de afgelopen tien maanden elk weekend 20 tot 25 kilometer. Hallo sprak met Jeffrey, kort voordat hij met het 800 kilometer parcours aanving.

Gaat u helemaal alleen op pad of lopen er meerdere mensen met u mee?
De eerste 500 km loop ik alleen, en daarna komen mijn vrouw en twee vriendinnen. Zij lopen de laatste 300 km mee.

U heeft andere parcoursen gelopen zoals de vierdaagse, dit wordt een loop van het tienvoudige. Hoe denkt u het te gaan redden?
Als alles gaat volgens de planning en ik het volhoud zonder blessures, ik heb eigenlijk nooit blessures gehad, houd ik het wel vol.

Hoe houdt u zich in uw eentje op de been, zet u uw verstand op nul, kijkt u alleen naar de finish? Wat zijn uw gedachten, wat houdt u bezig tijdens zo´n wandeling?

Ik zet mijn verstand niet op nul. Ik ga wandelen, omdat ik het leuk vind. Ik kijk ook niet naar het einddoel. Ik ga iedere dag 25 à 30 kilometer wandelen, dat doe ik gewoon. Ik ben zeker, omdat ik alleen loop, met mijn gedachten bezig, dus er zal van alles door mijn hoofd gaan tollen.

Is wandelen een soort mediteren voor u?
Nee, ik doe het omdat ik het leuk vind. De meeste mensen lopen vanwege religieuze redenen, die hebben vaak wat meegemaakt. En als je dan allerlei kapelletjes, kerkjes passeert…natuurlijk iedereen heeft wel eens iemand verloren, een dierbare en daar zal ik zeker wel aan denken deze tocht.

Zegt het u iets dat het parcours een bedevaarttocht is? Doet dat iets met u?
Ja, best wel. Als ik denk aan die mensen, hoe die het parcours vroeger hebben gelopen en hoe de eerste man het toen heeft gelopen, heel primitief met een stok, en met eenvoudige schoenen – niet zoals tegenwoordig. Maar ook onderweg, het eten, het slapen, het drinken, dat was allemaal veel primitiever dan nu.

U loopt wel met betere schoenen, maar het blijft een eenzame tocht?
Vorig jaar hebben 230.000 mensen de tocht gelopen vanuit de hele wereld. Dus ik ben niet alleen op deze tocht, je komt altijd mensen tegen en daar kan ik een praatje mee maken in het Engels of Duits. Dus je bent niet helemaal alleen.

Let u tijdens het wandelen ook op de natuur en op de tijden?
De tijden niet. Ik wil gewoon om zes ‘s morgens starten en dan lekker lopen. ‘s Middags wordt het te warm, dus ik wil wel op tijd binnen zijn voordat het te warm wordt. Als ik zes of zeven uur heb gelopen, dan heb ik er wel 30 kilometer op zitten. Daarna doe ik het lekker rustig aan, en ga ik het dorpje bekijken, de kerkjes en zo. Spanje is natuurlijk een heel religieus en katholiek land. Ik ben zelf ook katholiek en een kerk bezichtigen doe ik graag.

Waar gaat u overnachten?
Er zijn herbergen, kloosters, kastelen, boerderijnen, scholen waar je kunt overnachten. De mensen zijn heel vriendelijk; ze vangen je graag op.

Aan het eind van de avondvierdaagse krijgt elke wandelaar een medaille. Wat is uw ‘beloning’?
Aan het eind krijg je een certificaat dat je de wandeling hebt gemaakt. Je krijgt ook een pelgrimspaspoort van het genootschap Camino en dan kan je van elke plaats een stempel krijgen, waar je hebt overnacht. Op dat paspoort krijg je misschien wel 20, 30 stempels. Dat lijkt me best wel leuk, een medaille zegt mij niks.

Na 500 kilometer wordt u in León opgewacht door uw vrouw?
Ja, mijn vrouw komt met twee vriendinnen. Zij lopen de laatste 300 km mee. Zij komen naar León toe en vanaf daar is het nog 300 km naar Santiago. Zij zijn ook sportievelingen wat betreft wandelen en ze wilden graag een stuk meelopen. Mijn vrouw heb ik moeten overhalen, maar ze vindt het hartstikke leuk. Ik heb een hotel geboekt in León, dan hebben we het even iets luxer.

Leave a Comment

Copyright © 2019 Hallo Online. All Rights Reserved.

Scroll to top